minnyagraviditet.blogg.se

Min dotter Liv dog i min mage i 33:e veckan den 13 juni 2016 och hon ligger begravd på Västra kyrkogården i Göteborg. Under graviditetens tredje trimester fick jag en aktiv sjukdomsperiod i min kroniska tarmsjukdom, Crohns. Till följd av att jag fick ett skov blev jag inlagd på sjukhuset för intravenös kortisonbehandling. Strax efter att jag var färdigbehandlad somnade min dotter in.Blodet i moderkakan hade koagulerat och hon fick ingen syre eller näring. I samband förlossningen fick jag preeklampsi, eklampsi, HELLP-syndrom, DIC syndrom och till följd av det höll hela min kropp på att stänga ned, men med hjälp av sjukvårdspersonalen överlevde jag. Till följd av vad som hände har jag antifosfolipidantikroppar i blodet. De här antikropparna gör att det finns högre risk för mig att få liknande symptom vid nästa graviditet. Bloggen belyser saknaden efter Liv samt önskan om och resan mot att bli gravid igen.

Kvar på Östra

Kategori: Allmänt

Fortsätt inlagd, men har fått avsluta intravenös kortisonbehandling och börjat med tabletter istället. Ska käka kortison i två månader till, så kass att äta kortison halva året.
Fick testa Entyvio i förrgår och det verkar ha fungerat bra, inte haft något blod alls när jag varit på toa ändå sen dess! Nästa dos är om två veckor, hoppas det håller fram tills dess.
Det är nästan slut på behandlingsalternativ för mig nu, läste i min journal att läkarna ser att min sjukdom är ovanligt svårbehandlad, även för ibd, det testar Entyvio sedan testar de Humurioa och om in det hjälper är det bara en tarmoperation som kvarstår.
Har fått klara direktiv att inte bli gravid under Entyvio-behandlingen som ska utvärderas efter sex månader. Läkemedlet är såpass nytt att de inte har hunnit utföra tester på människor ännu. De tester som utförts på djur har dock inte visat några biverkningar för fostret (kategori B1). Entyvio verkar bara lokalt i tarmen, inte i hela kroppen som Inflectra gör, vilket känns bra. Känns onödigt att påverka hela kroppen när problemet är så lokalt.
Mina läkare har bestämt sig för att jag ska sluta med Azatioprin på grund av att läkemedlet inte ger tillfredsställande effekt och för att jag får cellförändringar till följd av dem. Det känns verkligen bra. Hoppas att proverna på livmodertappen visar att cellförändringarna inte har hunnit bli såpass allvarliga och att min kropp ska kunna läka ut det själv den här gången. Hemskt att behöva göra en konisering till och hamna ett steg närmare att behöva operera ut hela livmodertappen.
 
Det är ett gissel att ha en autoimmun sjukdom som ingen kan svara på varför den finns. Läste om en kille igår som moraliserade över att ta mediciner som bryter ned det egna immunförsvaret. Kan inte förstå att han kan uttrycka sig så plumpt. Är en sjuk gör en väl det som står till buds för att kunna hanka sig fram. Det är inte säkert att holitisk läkekonst och supermat fungerar för alla. 
För min del blir jag dålig i magen av friterad, fet mat, socker och alkohol. För någon annan är det laktos eller gluten. För några har dieten ingen betydelse alls för sjukdomen och vissa kan knappt äta något. Fantastiskt för honom att han har hittat sin väg, men så fel att döma andra som ännu inte gjort det. Märker att jag allt mer tappar tålamodet för människor som uttrycker sig fördomsfull eller dömande. Ingen kan veta vad en annan människa går igenom för helheten, och det går inte att jämföra sina upplevelser med andras och dra slutsatser utifrån det.