minnyagraviditet.blogg.se

Min dotter Liv dog i min mage i 33:e veckan den 13 juni 2016 och hon ligger begravd på Västra kyrkogården i Göteborg. Under graviditetens tredje trimester fick jag en aktiv sjukdomsperiod i min kroniska tarmsjukdom, Crohns. Till följd av att jag fick ett skov blev jag inlagd på sjukhuset för intravenös kortisonbehandling. Strax efter att jag var färdigbehandlad somnade min dotter in.Blodet i moderkakan hade koagulerat och hon fick ingen syre eller näring. I samband förlossningen fick jag preeklampsi, eklampsi, HELLP-syndrom, DIC syndrom och till följd av det höll hela min kropp på att stänga ned, men med hjälp av sjukvårdspersonalen överlevde jag. Till följd av vad som hände har jag antifosfolipidantikroppar i blodet. De här antikropparna gör att det finns högre risk för mig att få liknande symptom vid nästa graviditet. Bloggen belyser saknaden efter Liv samt önskan om och resan mot att bli gravid igen.

pollenallergi = skov?

Kategori: Allmänt

Funderar på det här med att jag får skov i min tarmsjukdom varje vår. Vad är det som triggar igång inflammationen på vårarna? Det mest självklara, som jag ser det, borde vara att det är något i min omgivning som påverkar mig. På våren bör det vara solen eller pollen som påverkar mig. Jag har för mig att jag fick pollenallergi ungefär samtidigt som jag blev diagnostiserad med min kroniska tarmsjukdom. Jag är också känslig för solen och brukar få soleksem om jag så bara spenderar några få minuter i stark sol utan solskyddsfaktor 50 under början av säsongen.
 
Idag var jag på vårdcentralen och bad att få bli testad för pollenallergi. Jag har aldrig testat tidigare, så jag vet inte vilken form av pollen jag reagerar mot. Läkaren ville först inte att jag skulle göra testen, för hon tycker de är meningslösa. Det är svårt att fastställa något särskilt, i och med att det ofta är korsallergier som kroppen reagerar på. Jag fick ändå göra testen, och det känns bra. Kunskap är makt tänker jag. Ska bli intressant att få provsvaren tycker jag. Tänker att jag kommer åka någon annanstans nästa vår, för att se om jag kan mota skovet då. Åka till ett ställe där den formen av pollen inte finns.
 
Hoppas så mycket på att jag inte får skov nästa år. Då är min Entyvio-behandling klar också, och jag kan äntligen, medicin- och skovfri, bli gravid igen.
 
Entyvio-infusionen jag fick i förrgår verkar ha gjort magen bättre. Behöver inte gå alls lika ofta på toa nu, och det är inte lika mycket blod i avföringen. Det känns väldigt bra. Dock vet jag att jag inte ska ta ut för mycket i förskott, sist gång var det samma sak direkt efter att jag fått infusionen, men magen blev sakta sämre och sämre. Nu tar jag i alla fall bättre hand om magen, och äter bara mat som jag vet att min tarm klarar av. Det innebär att jag helt utesluter friterad mat, raffinerat socker, alkohol, stark mat och har dragit ned på gluten. Det känns bra att ge tarmen så stora möjligheter som möjligt att läka, jag märker tydligt att kosten påverkar mitt mående.